AVIOFOTO.LVLatvijas avio foto albums
FORUMS
FOTO
  • Jaunākās
  • Meklēt
  • Pasažieru lidmašīnas
  • Privātās lidmašīnas
  • Kravas lidmašīnas
  • Militārās lidmašīnas
  • Vēsturiskas lidmašīnas
  • Helikopteri
  • Lidostas
  • Avio māksla
  • Avio humors
  • Aerofoto
  • Cits
FORUMS
TOPS
  • Foto
  • Populārākā
  • Lietotāji
INFO
  • Par mums
  • Noteikumi
  • Lietotāji
  • Lidmašīnas
  • Lidostas
Sākums
Forums
FORUMS→Kļūdas, jaunas fīčas, vēlmes...→Apspriedei: atļauja izmantot bildes ar atsauci?

Apspriedei: atļauja izmantot bildes ar atsauci?

Izveidoja Jorsh · 04.01.2017 · 25 ziņas
— Ziņas · 25LAPA 1 / 1 · IELĀDĒ…
Jorsh avatārs
JorshAutors#1
04.01.2017 10:50
12.02.20084083admin10 81872791390346
Sveiki! Pirms dažām dienām pie vienas pasēdēšanas sanāca pacilāt šo tēmu. Atdūrāmies pret noteikumu punktu: 1.1. Katra bilde ir tās autora īpašums un tā nedrīkst tikt lietota (pārkopēta, pārpublicēta, pārdota, u.tml.) bez autora rakstiskas atļaujas. Vienīgā atļautā bildes lietošana ir apskatīšana caur šo lapu. Gribēju jautāt - kāds ir tautas viedoklis pret šo jautājumu? Es savu kategorisko attieksmi pēdējā laikā esmu mainījis, bet neuzdrīkstos mainīt lapas noteikumus tām bildēm, kas tikušas liktas vēl pēc patreizējiem noteikumiem. Sanāktu šmuce, kā iekš a.net, kad tiem mainījās īpašnieki. Tad nu doma ir, ka varētu sevi un lapu popularizēt nedaudz tālāk par patreizējām mūsu klubiņa robežām un katrai bildei, kas ielikta kur citur, klāt būtu obligāti jāraksta vārds, uzvārds un www.aviofoto.lv. Es, personīgi, jau devu atļauju vienam portālam izmantot savas gandrīz 4k bildes. Doma ir, ka būs nedaudz jāpamaina lapas izskats, ka katrs autors varēs atķeksēt savām bildēm - all rights reserved vai arī atļauts pārpublicēt ar atsauci (kā tur tā licence saucās?).
Jorsh avatārs
Jorsh#2
04.01.2017 10:58
Vēl, protams, ja interese būs, var atrunāt precīzus atļautos izmantošanas veidus, utml. bet sākumā - jūsu domas gribu dzirdēt! :)
dambranslv avatārs
dambranslv#3
04.01.2017 11:32 · (rediģēts)
01.11.2016235spotter46230113354
Tas licences tips saucas Creative Commons. Tur ir seši apakšvarianti, bet galvenā ideja ir tāda, ka norādot atsauci uz autoru, bildi drīkst izmantot citur. Viens no populārākajiem ir "BY-SA", kas nozīmē - norādīt atsauci un "Share Alike" - pārpublicēt drīkst ar tādu pašu licences tipu, nedrīkst to mainīt. https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/ Ir vēl papildus norāde NC - non commercial. Tāda licence liedz bildi izmantot tiešas peļņas gūšanai. Piemēram - drukāt uz tkrekliem, kas tiek pārdoti utt. Diemžēl nav iespējams 100% noteikt, vai Non Commercial attiecas arī uz bildes publicēšanu ziņu portālā. No vienas puses - portāls, protams, pelna naudu ar saturu. No otras puses - ziņas netiek uzskatītas par tiešu komerciālu darbību. Īsāk sakot, ja lietotāji vispār piekrīt variantam par viņu bilžu izmantošanu citur, ir divas iespējas - pie bildes ielādes formas pievienot lauciņu, kurā ir izvēle "All rights reserved" un "Creative Commons BY-SA"; - vai "All Rights Reserved" un visi seši CC licenču paveidi. Es balsotu par pirmo, kur ir tikai divas izvēles. Pēc noklusējuma, protams, paliek All Rights Reserved, lai neviena bilde nevarētu nejauši publicēties ar nepareizo licenci. Piemēram, Flickr vidē tas izskatās šādi: Es lielākoties izmantoju vienkāršāko. ---- Atsauce zem bildes parasti izskatās šādi - "Vārds Uzvārds, licences tips". Kur zem vārda ir links uz autora profilu attiecīgajā vietnē (šajā gadījumā aviofoto.lv), bet zem licences tipa ir links uz attiecīgo CC lapu, kur tā ir paskaidrota. To var, protams, pielāgot, piemēram uz "Vārds Uzvārds, aviofoto.lv" Apmēram šādi: ---- Guvums no šādas iespējas būtu - medijiem būtu iespējas legāli tikt pie pareizo lidmašīnu bildēm, lai mazāk sanāk kuriozie gadījumi, kad tiek sajaukti modeļi. Savukārt aviofoto.lv iegūst atgriezenisko saiti, kas varētu piesaistīt potenciālos skatītājus, bildētājus.
Asis avatārs
Asis#4
04.01.2017 13:50
22.05.2010304spotter36432214338
Personīgi Es pilnībā piekrītu dot atļauju publicēt savas bildes nekomerciālos nolūkos ar atsauci uz autoru. Kā jau šeit izskanēja jautājums par ziņu aģentūrām / interneta resursiem, domāju ka tā ir atsevišķi apspriežama tēma komerciālas zmantošanas sakarā.
mārtiņš avatārs
mārtiņš#5
04.01.2017 14:38
27.10.20091290spotter75967222859
es esmu drīzāk pret nekā par.. Jebkurā gadījumā gribētos diezgan stingru kontroli pār to, kur bildes nokļūst un kādam mērķim tiek izmantotas. Mani galveinie apsvērumi ir šādi: 1) mēs ļoti labi zinām, kā strādā mediji un cik "rūpīgi" viņi pārbauda pašu uzrakstītos daiļdarbus. Man būtu ļoti apkaunojoši un sāpīgi, ja pie kārtējās sensacionālās ziņas par lidmašīnu, kas gandrīz usprāga vai par Annas tantiņu, kas netika uz reisu, tiktu stiķēts klāt mans vai aviofoto vārds. Es nekādā veidā negribu tikt asociēts ar 99% rakstu, ko es esmu redzējis LV portālos saistītus ar aviāciju.. un tas neattiecas tikai uz ziņu portāliem.. Es negribu, lai mūs asociē ar kaut kādu sensāciju meklētājiem vai dzeltenās preses pārstāvjiem. Tas var ļoti nelāgi atspēlēties aviokompāniju/lidostas attieksmē pret spotteriem.. 2) fotogrāfs ir tomēr arods, kas jāciena. Ja kādam to bildīti vajag - lai maksā vai taisa pats. Es nedomāju, ka mums vajadzētu pieļaut situāciju, ka juridiskās personas, vienalga, vai tie būtu mediji, vai aviokompānijas saviem izdevumiem mūs izmanto kā bezmaksas zirdziņus, kas uzražos saturu. Tas ir neētiski, pret tiem, kuriem fotogrāfēšana ir iztikas avots, es domāju, mums to vajadzētu respektēt varbūt, Jorsh, ja es labāk saprastu, kas konkrētāk Tev bija padomā, es varētu mainīt savu uzskatu, bet patlaban man grūti iedomāties scenāriju, kur mūsu bildes tiek izmantotas kaut kur citur ētiskā un pieņemamā veidā..
mārtiņš avatārs
mārtiņš#6
04.01.2017 14:56
vai citiem vārdiem sakot, man kā programmētājam, labāk gribās defaultā aizliegt, pieliekot klāt pāris skaidri definētus izņēmumus, nekā defaultā atļaut pieliekot pāris aizliegumus.. Praksē pirmais variants vienmēr ir daudz drošāks un aiztaupa apsārtušo vaidziņu momentus
dambranslv avatārs
dambranslv#7
04.01.2017 15:21 · (rediģēts)
Es arī domāju, ka pēc noklusējuma jābūt "aizliegtajai" licencei. Un tikai tad, ja autors vēlas (un skaidri apzinās ko tas nozīmē), katrai konkrētajai savai bildei, var atļaut citu pielietošanu. Kas attiecas par maksāšanu - tas ir forši. Bet reālā situācija ir tāda, ka tas praktiski nav iespējams. Varbūt, kādā īpašā ārkārtas situācijā, kad bilde ir patiešām unikāla. Bet "standarta ziņas" ilustrēšanai, manuprāt, neviens medijs Latvijā nevar atļauties tērēt ne laiku, ne naudu bildes pirkšanai. Tas nav par negribēšanu, vai stulbumu, bet tīri praktisku resursu lietderību.
mārtiņš avatārs
mārtiņš#8
04.01.2017 16:24
Janitors rakstīja
Kas attiecas par maksāšanu - tas ir forši. Bet reālā situācija ir tāda, ka tas praktiski nav iespējams. Varbūt, kādā īpašā ārkārtas situācijā, kad bilde ir patiešām unikāla. Bet "standarta ziņas" ilustrēšanai, manuprāt, neviens medijs Latvijā nevar atļauties tērēt ne laiku, ne naudu bildes pirkšanai. Tas nav par negribēšanu, vai stulbumu, bet tīri praktisku resursu lietderību.
bilde pie raksta ģenerē klikšķus, klikšķi nes naudiņu.. ja nav rocība, lai padalītos ar bildes autoru, lai turpina likt to Fokker 50 pie katra raksta vēl nākamos 20 gadus, man nav žēl.. ja viņi neuzskata, ka ar daudz tematiskākām, dinamiskākām bildēm viņi varētu saraut daudz lielāku klikšķu skaitu, tā ir viņu darīšana, neņemšos par to spriest
dambranslv avatārs
dambranslv#9
04.01.2017 16:38
Baigi neiespējami. Ja portāls publicē 150-200 rakstus dienā, kur katram vajag bildi, ir neiespējami ar katru bildi krāmēties un norēķināties ar autoriem. Es jau tikai par, lai visur būtu smukas bildes un autori kompensēti. Bet realitāte ir tāda, ka Latvijas tirgū tas nav reāli. Varbūt žurnālā, kas iznāk reizi mēnesī. Bet arī tie bieži cenšas sarunāt bildes pret atsauci.
mārtiņš avatārs
mārtiņš#10
04.01.2017 17:12
nu tas nav īsti tas, ko es domāju.. Lai kāds štata fotogrāfs aiziet viņiem sabildē, ko vajag un kādu gadu/divus varētu būt miers. Ja viņiem pašiem ir sava "kartotēka" ar bildēm, par kurām viņi ir norēķinājušies, tad tālāk lai publicē tās no sirds patikas, nebūtu par katru bildi atsevišķi jāraizējas utt.. problēma jau tajā, ka viņi pat to negrib izdarīt, nezskatoties uz to, ka tie aviācijas raksti tomēr viņiem ir mīļi, it sevisķi ja vēl tauta komentāros izplēšas
Manfreds avatārs
Manfreds#11
06.01.2017 16:01
17.07.2008304spotter88365627248
Tad no manis ar kāds viedoklis. Es esmu tikai par to, ja kādreiz mans attēls vai arī ne mans, bet es redzu ka tas ir aviofoto.lv, korekti tiek izmantots arī kur citur. Ziņu portālā vai kalendārā vai žurnālā vai uzdrukā uz krūzītes... Te nav runa par naudu, te ir runa par fīlingu. Un man patiesībā rada gandarījumu, ja kāds kaut kur ir atradis tavu darbu, šajā gadījumā bildi par ievērības cienīgu, lai to izmantotu. Un pat ja tā ir vienkārši ilustrācija ziņu portālā pie raksta par aviācijas tēmu, man tikai patiktu, ja tas es varētu būt daļa no korektākas informācijas sagatavošanas. Tas ir, attēls nav vienkārši kaut kāda lidmašīna vai lidosta, bet iespējams tieši tā, pat ja tā ziņa ir ar bēdīgu raksturu. Tai pat laikā, lai ko tādu varētu piedāvāt, jo no zila gaisa jau neviens te nenāks un bildes neņems ir jārada vide, pamats kam tādam. Tamdēļ es piekrītu tam, ja mēs pie savām bildēm, droši vien pie tu ielādes norādam atbilstošas izmantošanas iespējas. Droši vien pēc noklusējumu nekur un nekā, bet ja vēlos, tad atļauju. Janitors jau paskaidroja tās licenču lietas. Tas tomēr paver papildus iespējas autoram. Droši vien šajā gadījumā vajadzētu būt opcijai, ka autors var nomainīt izmanotšanas tiesības arī visām savām bildēm. Tas gan jautājums Jorsham, cik vienkārši vai sarežģīti to ir panākt. Jaunai bildei, ticu ka tas nav sarežģīti. Kur varētu no tā visa būt ieguvumi, ja kāda mūsējo bilde korekti parādās arī ārpus aviofoto.lv? Tieši droši vien nav, vismaz ne uzreiz. Netieši - potenciāli labāka lapas atpazīstamība, labāki reitingi Google meklēšanas rezultātos, vairāk apmeklētāju un beigu beigās varbūt jauni spotteri ar jaunu entuziasmu fotogrāfēt, publicēties. Pašreiz tas, ka tikai 34 dažādi lietotāji ir pēdējā gada laikā publicējuši savas bildes ir uztraucoši, vismaz man. Kas vēl? Manuprāt mums ir šo gadu laikā izveidojusies gana cienījama un strukturēta ar aviācijas tēmu saistīta (visu cieņu Jorsham atkal) datu bāze, kuru var piedāvāt kādiem potenciāliem interesentiem izmantošanai. Kaut kā tā. Nu jā, ja tas viss ir spēkā, tad ar tiem ziņu portāliem u.tml. ir jārunā, jāuzrunā, viegli tas nav bet darāms tas būtu. Un visbeidzot. Manu attēlus drīkst izmantot kādiem mērķiem vien vēlas, ja vien kādam tiem ir interesanti un noderīgi.
JurijsD avatārs
JurijsD#12
07.01.2017 15:31
03.06.2009381spotter171118597
Ar to pasargāšanu tāpat ir kā ir. Kad bija man tas parlidmasinam.lv, es no aviofoto biedriem (ar viņu atļauju) izmantoju fotogrāfijas un liku autoru. :) Bet! bija viens bet! Kad kāds/kādi ziņu portāls/li paņēma bildi no parlidmašīnām.lv... atsauce bija vairs tikai uz lapu. Bet kad kāds vēl pārkopēja... bija tikai ilustratīvs attēls, bez jebkādām atsaucēm. Vismaz divu autoru bildēs jūtos vainīgs, ka tagad klejo internetā. Arī mana viena bilde klejo kā bezautora materiāls. Internets ir internets. Pašiem mums jārēķinās, ja izliec materiālu publiski pieejamu internetā... tas var tikt bez atļaujas kaut kur izmantots. Pat komerciāli.
JurijsD avatārs
JurijsD#13
07.01.2017 15:43
Otra lieta. Ja daļu autors negrib, lai citi izmanto... un tādi noteikumu punkti tiks iekļauti. Jorsh, Tu kā lapas autors, uzreiz būsi spiests padomāt par juridisko pusi, kā pasargāt likumīgi tās bildes, kuru autori nepiekrīt pārpublicēšanai. Autors uztic savu bildi aviofoto.lv lapai... un ja lapa iekļauj pasargājošus punktus. Tai ir arī juridiski jāpasargā savs saturs. Lietotājs uzticas lapai.
JurijsD avatārs
JurijsD#14
07.01.2017 15:47
Vienvārdsakot... Mierīgi vari taisīt šāres pogu ar atsauci priekš citām lapām.
Huks avatārs
Huks#15
07.01.2017 17:51
01.11.201256user1111
Varbūt kāds zina, kā ir pēc noklusējuma, ja ne pie fotogrāfijas, ne tīmekļa vietnē nav atrunāti īpašumtiesību jautājumi? Kāds tiesību regulējums ir pēc noklusējuma?
JurijsD avatārs
JurijsD#16
07.01.2017 19:04
Huks... ieraudzīju, paņēmu, izmantoju. :)
Asis avatārs
Asis#17
07.01.2017 19:18
Jautājumā par pareizo bilžu izmantošanu - lūk svaigs piemērs - Uzbekistan 787 Boeing RIXā un ilustratīvā bilde pie raksta...., jāsaka labi ka vismaz 787 pielika :D apollo.tvnet.lv/zinas/lidosta-riga-…
dambranslv avatārs
dambranslv#18
07.01.2017 19:52 · (rediģēts)
Huks rakstīja
Varbūt kāds zina, kā ir pēc noklusējuma, ja ne pie fotogrāfijas, ne tīmekļa vietnē nav atrunāti īpašumtiesību jautājumi? Kāds tiesību regulējums ir pēc noklusējuma?
Pēc noklusējuma vienmēr ir aizliegts neprasot atļauju. Praktiski visur var atrast kontaktinformāciju kur var sazināties un uzprasīt izmantošanas iespējas. Diemžēl internets mūs gadiem bija radinājis, ka var čiept bez sekām, jo izsekot grūti, un šī tradīcija daudziem vēl ir saglabājusies. Tiesa, situācija mainās un arvien biežāk cilvēki saprot, ka virtuāls nenozīmē brīvs.
dambranslv avatārs
dambranslv#19
07.01.2017 19:56
Asis rakstīja
Jautājumā par pareizo bilžu izmantošanu - lūk svaigs piemērs - Uzbekistan 787 Boeing RIXā un ilustratīvā bilde pie raksta...., jāsaka labi ka vismaz 787 pielika :D apollo.tvnet.lv/zinas/lidosta-riga-…
;) ;) šeit jāskatās drīmlainera bildes :) delfi.lv/48383557
Jorsh avatārs
Jorsh#20
07.01.2017 22:52
Asis rakstīja
Viņiem nekāds spellcheckeris nav pieejams? :shock: Lidostas Rīga pārstāvji aģentūrai LETA pastāstīja, ka gaida kuģis tika pakalpots vakar, 6.janvārī.
Jorsh avatārs
Jorsh#21
07.01.2017 22:55
mārtiņš rakstīja
vai citiem vārdiem sakot, man kā programmētājam, labāk gribās defaultā aizliegt, pieliekot klāt pāris skaidri definētus izņēmumus, nekā defaultā atļaut pieliekot pāris aizliegumus.. Praksē pirmais variants vienmēr ir daudz drošāks un aiztaupa apsārtušo vaidziņu momentus
Pats par sevi saprotams, ka defaultā šī lieta būs aizliegta...
Jorsh avatārs
Jorsh#22
07.01.2017 22:59
JurijsD rakstīja
Otra lieta. Ja daļu autors negrib, lai citi izmanto... un tādi noteikumu punkti tiks iekļauti. Jorsh, Tu kā lapas autors, uzreiz būsi spiests padomāt par juridisko pusi, kā pasargāt likumīgi tās bildes, kuru autori nepiekrīt pārpublicēšanai. Autors uztic savu bildi aviofoto.lv lapai... un ja lapa iekļauj pasargājošus punktus. Tai ir arī juridiski jāpasargā savs saturs. Lietotājs uzticas lapai.
Nu kā jau iepriekš apspriests - dafaultā būs aizliegums jebkuru bildi pārpublicēt. Tas būs nepārprotami norādīts pie katras bildes, kad kāds to apskatīs. Ir daudz tādu lietotāju, kas ir publicējušies un lapā vairs nav redzēti. Tiem uztraukumam nav pamata - joprojām attieksies sākotnējie noteikumi un bildes pārpublicēt nekādā gadījumā nebūs atļauts. Bet ja kāds izdomās atļaut izmantot - tas būs norādīts pie pašas bildes. Tā pat arī meklētājā būs iespējams atķeksēt, lai meklējot piem. YL-CSA, parādītu atļautās/neatļautās bildes, ko var/nevar tālāk kur izmantot ar atsauci. Es nekādā gadījumā arī nepiekritīšu, ka lielos attēlus ir iespēja apskatīt bez autorizēšanās - tad viss, visas bildes būs pieejamas googlē un pret to daudziem varētu būt iebildumi. Arī man, jo tad tās bildes netā klejos kā bezautoru darbi. Labi, es savām bildēm kabinu klāt logo un faila nosaukumā ir vārds, uzvārds. Bet daudzi tā nedara.
JurijsD avatārs
JurijsD#23
07.01.2017 23:11
Es piekrītu Mārtiņam. bet tajā pašā laikā es viņam galīgi nepiekrītu. Kā programmētājs. Es savu maizi nepelnu ar fotoaparātu, arī viņš. Man ir vienkārši savādāks viedoklis
Asis avatārs
Asis#24
07.01.2017 23:39
Jorsh rakstīja
JurijsD rakstīja
Nu kā jau iepriekš apspriests - dafaultā būs aizliegums jebkuru bildi pārpublicēt. Tas būs nepārprotami norādīts pie katras bildes, kad kāds to apskatīs. Ir daudz tādu lietotāju, kas ir publicējušies un lapā vairs nav redzēti. Tiem uztraukumam nav pamata - joprojām attieksies sākotnējie noteikumi un bildes pārpublicēt nekādā gadījumā nebūs atļauts. Bet ja kāds izdomās atļaut izmantot - tas būs norādīts pie pašas bildes. Tā pat arī meklētājā būs iespējams atķeksēt, lai meklējot piem. YL-CSA, parādītu atļautās/neatļautās bildes, ko var/nevar tālāk kur izmantot ar atsauci. Es nekādā gadījumā arī nepiekritīšu, ka lielos attēlus ir iespēja apskatīt bez autorizēšanās - tad viss, visas bildes būs pieejamas googlē un pret to daudziem varētu būt iebildumi. Arī man, jo tad tās bildes netā klejos kā bezautoru darbi. Labi, es savām bildēm kabinu klāt logo un faila nosaukumā ir vārds, uzvārds. Bet daudzi tā nedara.
Par logo arī Es padomāšu, vismaz tām bildēm kurām došu atļauju uz pārpublicēšanu, kaut gan ja māki lietot Ps, noņemt logo ir 10 in jautājums.
Jorsh avatārs
Jorsh#25
07.01.2017 23:48
Protams. Pat mazāk kā 10 min. Bet vienalga tas ir šķērslis. Un daudzus varētu atturēt.
LAPA 1 / 1 · 25 ZIŅAS · IELĀDĒ…
— Atbildēt
1836
AVIOFOTO.LVKopš 2008

Latvijas aviācijas fotogrāfiju kolekcija un spotteru kopiena. Dokumentējam debesis kopš 2008. gada.

Foto

• Jaunākie
  • Tops
  • Meklēšana
  • Ievietot foto

Kopiena

• Forums
  • Lietotāji
  • Vēstules
  • Reģistrēties

Par mums

• Par Aviofoto.lv
  • Noteikumi
  • Kontakti
© aviofoto.lv 2008–2025 · Visas fotogrāfijas — to autoru īpašumsbuild 51a5da9EVRA / RIX · 56°55′24″N 23°58′18″E
|
EVRA LIVE
METAR EVRA 140850Z 29003KT 220V340 9999 OVC008 16/14 Q1019 BECMG BKN012 BKN020 // 16 °C · VĒJŠ R 2 M/S · REDZAMĪBA 10 KM VAI VAIRĀK · APMĀCIES, MĀKOŅU APAKŠA ≈ 240 M // SPOTOŠANAS APSTĀKĻI: VIDĒJI — ZEMI MĀKOŅI // ŠODIEN PIEVIENOTI 24 FOTO//METAR EVRA 140850Z 29003KT 220V340 9999 OVC008 16/14 Q1019 BECMG BKN012 BKN020 // 16 °C · VĒJŠ R 2 M/S · REDZAMĪBA 10 KM VAI VAIRĀK · APMĀCIES, MĀKOŅU APAKŠA ≈ 240 M // SPOTOŠANAS APSTĀKĻI: VIDĒJI — ZEMI MĀKOŅI // ŠODIEN PIEVIENOTI 24 FOTO//